Laptop reparatie
Als je laptop kapot is, en het probleem ligt niet bij de software (je besturingssysteem), dan ligt het probleem 9 van de 10 keer aan je geheugen of hardeschijf. Sommige mensen nemen een laptop mee het bed in, of hebben hem op de bank staan, als de laptop dan ook nog is volgezogen is met stof, word hij erg warm, en door deze warmte gaat het geheugen kapot. Ook krijgen laptops vaak meer schokken en klappen te verduren dan een gewone computer. Hierdoor kan de hardeschijf in de laptop kapot gaan.
Om uit te zoeken of je geheugen of je hardeschijf kapot is, zijn er handige gratis programmatjes. Voor de geheugen kun je Memtest86 gebruiken, voor je hardeschijf kun je Seatools gebruiken. Beide zijn gratis en ze moeten van een cd geboot worden. Ze zijn als iso (cd image) te downloaden, vervolgens brand je ze op cd, stop de cd in je laptop, en boot van de cd. Vaak als je je laptop aanzet, kun je aan het begin een toets in drukken, bijvoorbeeld escape of F12, die wijst je dan naar een boot menu, kies daar de cdrom speler aan. Mocht je niet zo'n menuutje hebben, dan moet je in de bios je cd speler als First boot device instellen.
Memtest86 draait volledig automatisch zodra je je laptop van de cd geboot hebt. Als memtest vastloopt, of je krijgt een foutmelding, dan is je geheugen kapot. Vervang deze voor ander geheugen, en draai dan nogmaals memtest, als de helemaal doorlopen is, is je geheugen goed.
Nadat je Seatools gestart hebt, kun je voor short test of long test kiezen, als één van deze tests een failure geeft, is je hardeschijf kapot. Monteer dan een nieuwe hardeschijf in je laptop.
Met deze info kun je zelf je laptop repareren!